Kolekcija večvrednostno recikliranih starin

UPcycling, unikatni kosi, duh časa, funkcionalnost

Oblikovanje in razvoj koncepta: Neža Uran

Izdelava in tehnični pristop: Klemen Udovič

 

Rabljenega in obrabljenega pohištva je veliko. Med njim so tudi starine, stoletje ali dva stari kosi. Kakšni so izjemne mojstrovine, so pa tudi taki, ki so bili v svojem času relativno običajni in jih je veliko, zaradi česar nimajo velike zbirateljske vrednosti. Kje jim je mesto? Sploh, če so poškodovani, če določeni deli manjkajo?

Pohištvo najde svoj habitat, če le ima funkcijo in pomen. Živi, dokler je v uporabi. Diha z nami in pripoveduje zgodbo: praske, vdrtine in manjša popravila tekom rabe so kot gube, brazgotine in tatuji. Prilagaja in spreminja se, kot vse živo. Od sredine 19. stoletja se je življenje dramatično spremenilo, s tem pa tudi naša pričakovanja in potrebe po notranji opremi. Kosi, ki se ne vklapljajo več v nov način bivanja, postanejo odveč, ali pa se spremenijo v muzejske eksponate - odvisno od kosa in okoliščin. Eksponati so nujen, dragocen vpogled v preteklost, ki jo mora sedanjost študirati in razumeti. A si ne moremo privoščiti shraniti veliko pasivnih primerov preteklosti, saj potrebujemo prostor za sodobno. Edini način, kako jih ohraniti žive, je, da jih prilagodimo sedanjosti.
 
Kolekcija Prenova si prizadeva izpostavljati kontrast med funkcionalnostjo, ki je ustrezala uporabi pred 170 leti in današnjimi pričakovanji do pohištva primerljive namembnosti. Želim ustvarjati kose, ki kot prenova starega in (ob)rabljenega v nobenem pogledu niso kompromis, ampak svojemu novemu lastniku poleg brezhibne funkcionalnosti doprinesejo še edinstveno pripoved.
 
Vsak kos v nov dom pospremi spominska zloženka z njegovo zgodbo in prikazom njegove prenove.
 
Neža

nočni omarici

kos #1

Nočna omarica z vratci se je prelevila v komplet dveh odprtih, skoraj enakih. Preteklost kot slikoviti portal objema sodobni minimalizem modre barve.

Staro: smreka, oreh, mahagonijev furnir. Novo: pokrivno lakirana brezova vezana plošča.

Foto: Nina Vidmar

nakup

pisalna miza

kos #2

Funkcionalnost je prenovljena tako, da je miza ergonomsko ustrezna in učinkovito organizira delovni nered. Razgibana oblika poznega bidermajerja lepo sobiva z minimalizmom. Originalna predala sta ključavnici dobila v 20. stoletju, drugih prenov pa miza do danes ni imela.

Staro: smreka, oreh, mahagonijev furnir, ključavnici. Novo: pokrivno lakirana brezova vezana plošča, prašno barvano podnožje, okovje.

Foto: Nina Vidmar

nakup