lepú je pridevnik ali prislov notranjskega narečja in pomeni lepo, dobro, prav. Pri našem pohištvu in dodatkih za dom to nikakor ni samo leporečje.

pristop

Izbiramo ekološke materiale. Les je obnovljiv vir, s katerim je naša regija bogata. V veliki večini uporabljamo lokalen les in domače drevesne vrste. Sam po sebi je les popolnoma biorazgradljiv. Odpadke iz proizvodnje kompostiramo ali ponovno uporabimo. Pri načrtovanju izdelkov pazimo, da vključujemo čim manj snovi, ki se ne razgradijo. V čim večji meri uporabljamo premaze na vodni osnovi in okolju prijazna lepila, ki so lahko v stiku z živili. Delamo pa tudi na razvoju kolekcije, ki pomožnih snovi sploh ne bo vključevala.   

Spoštujemo potrebe sodobnega uporabnika. Iščemo sveže oblikovalske odgovore na bivanjske okoliščine in oblikujemo z namenom, da kos pohištva doživi dolga leta uporabe. Nudimo tudi poprodajni servis ali morebitne predelave naših kosov in spodbujamo popravila v izogib opuščanja na deponije.

kreativni proces

Opazujemo, kateri problemi v lesarskem kontekstu še nimajo rešitve, ali pa ocenimo, da bi se našla boljša. Raziščemo okoliščine in zberemo čim več informacij. Ustvarimo si mnenje oziroma začnemo snovati svoj pogled na tematiko. Preko skic in viharjenja poiščemo možnosti, ki bi lahko bile odgovor na problem. Preizkusimo jih s pomočjo hitrih maket. Te nam dajo predstavo o tem, kako prilagoditi ideje, da bodo izvedljive. S ponavljanjem teh faz postopoma pridemo do rešitve, ki jo izdelamo kot prototip. Na njem testiramo dejansko uporabo predmeta/kosa pohištva in ga po potrebi vrnemo v zgodnejše faze, dokler ne dobimo resnično dodelane rešitve, ki je pripravljena za vstop na trg. Na tej točki posnamemo profesionalne fotografije in poskrbimo za ustrezno promocijo.

ustvarjalci

Glavna ustvarjalca izdelkov Lepu sta industrijska oblikovalka Neža Uran in mizar Klemen Udovič. Občasno sodelujemo še z zunanjimi sodelavci.

mag. ind. obl.

Neža Uran

Magistrirala je na ALUO v Ljubljani, leta 2017, smer industrijsko oblikovanje. Od 2019 deluje kot samozaposlena v kulturi. Največ dela na področju produktnega oblikovanja, z občasnimi izleti v ilustracijo, grafično in storitveno oblikovanje. Išče ter soustvarja lepo, boljše, čistejše, bolj uporabno. Lepu je njen osebni pogled na notranjo opremo, za katero želi, da je lahkotna, naravna, iskrena in preprosta. V svoja dela rada vključuje družbena in okoljska vprašanja. Sodeluje v vseh fazah oblikovalskega in izdelovalnega procesa.

Poleg linije pohištva dela še na projektih za različne industrije.

mizar

Klemen Udovič

Šolal se je na SGLŠ v Postojni. V nekdanji tovarni pohištva Brest je delal kot CNC operater, izkušnje pa je pridobival tudi na drugih delovnih mestih v podjetju, zato podrobno pozna vse procese industrijske izdelave pohištva. Od leta 2019 dela kot samostojni podjetnik. Najraje dela z masivnim lesom, za katerega pravi, da je kot živ material sicer zahteven in obdelovalca lahko preseneti, a je unikatnost gotovega izdelka čar, ki odtehta.

Poleg pohištva Lepu izdeluje še lesene otroške igrače, družabne igre in spominke.

Zunanji sodelavci:

Mizarstvo Godeša, Peter Godeša s.p.

naš polfotelj Pero je bil razvit v sodelovanju s tem lokalnim mizarskim mojstrom. Povezava na spletno stran...

Stepp, Oblazinjeno pohištvo d.o.o.

Tapecirano oblazinjenje polfotelja Pera so izdelali v bližnjem tapetništvu. Povezava na spletno stran...